Mnemotehnika na Osnovni šoli Šenčur

V četrtek, 19. 1. 2023, smo na naši šoli gostili Luka Vidica, ki je zaposlen v Hiši eksperimentov v Ljubljani. Za učitelje je pripravil izredno zanimivo in uporabno predavanje o tehnikah pomnjenja.

Predstavil je več različnih tehnik. Še najbolj pa nas je navdušilo, da je ustvaril lasten sistem pomnjenja, ki nam ga je tudi natančno predstavil. Ker si je besede lažje zapomniti kot števila, nam je predlagal, da ima vsaka številka svojo črko, nato pa se oblikujejo zgodbe. Luka Vidic je poudaril, da je zelo pomembno, da so povedi duhovite in izvirne, saj se jih le-tako lahko lažje zapomnimo. Na ta način si lahko za vedno zapomniš dolge sezname, kot so Prešernove pesmi, slovenski vrhovi itd.

Kar nam je bilo še posebno dragoceno, je bilo, da nas je Luka Vidic, sicer univerzitetni diplomirani fizik, opozoril, da ti sprva tehnike pomnjenje vzamejo nekaj časa, a je sčasoma sam proces krajši in lažji. Zagotovo je spomin nekaj, kar moramo učitelji skrbno negovati, zato smo hvaležni Luku Vidicu, da nam je s svojim znanjem in iskrivim pristopom obogatil četrtkovo popoldne.

Maruša Robida

Vrtiljak srednjih šol na OŠ Šenčur

Le kako se lahko vrti vrtiljak sredi šole? Nič lažjega. Povabiš predstavnike srednjih šol, povabiš učence in njihove starše, pa se vrtiljak vrti.

V četrtek, 24. 11. 2022, od 17.00 dalje so na OŠ Šenčur potekale zares zanimive in koristne predstavitve kar 18 srednjih šol Gorenjske in Osrednjeslovenske regije.

Podrobno, nazorno in konkretno so predstavili vse svoje vzgojno-izobraževalne programe. Večina šol se je predstavila dvakrat.

Prisluhnili so jim učenci 8. in 9. razreda ter njihovi starši/skrbniki.

Tovrstna dejavnost je bila izvedena že osmo leto po vrsti, z dveletno prekinitvijo zaradi korone.

Prav vsi deležniki so bili mnenja, da so tovrstna srečanja še vedno zelo, zelo potrebna in pomembna. Kljub vsem informacijam, ki jih srednje šole dajejo na spletno stran, se potrudijo in pripravijo video predstavitve. Vse to je zelo dobrodošlo, a takšna, bolj »intimna« srečanja samo za eno šolo, so nadvse dobrodošla. Vzdušje je bilo sproščeno in delovno.

In kaj je lepšega, če kot osnovnošolska psihologinja slišiš od bivšega učenca, da se je na srednji šoli našel, da je prišel med svoje … Mogoče nimajo vsi takšnih občutkov, mogoče kdo kljub predhodnim informacijam in tehtnemu razmisleku zgreši in menja šolo. Vseeno si želim, da bi bilo več zgodb, kjer bi že osmošolci nekaj časa, truda in razmisleka vložili v načrtovanje svoje prihodnosti, svoje karierne poti. Zadovoljni ljudje v poklicih bodo tudi zadovoljni ljudje. Ne, ni vse tako enoznačno, a delovno okolje, poklicna identiteta vendarle veliko prispevata k splošnemu občutenju sebe in sveta.

Vsem predstavnikom srednjih šol se res iskreno zahvaljujemo za njihovo predstavitev in za vse drobne namige, ki bodo olajšale odločitve letošnjim devetošolcem. Osmošolci bodo naslednje leto lahko ponovno preverili, ali nadaljujejo na začrtani poti ali pa se preusmerijo na »sorodni« tir.

Hvala učenkam Zoji, Manci, Emi, Anji, Sari in Emi P. ter pedagoginji Urši za vso pomoč pri izvedbi.

Mateja Potočnik Poljanšek, univ. dipl. psih.

 

 

 

 

 

 

Raznolika predstavitev poklicev na naši šoli

V četrtek, 17. 11. 2022, je na Osnovni šoli Šenčur v popoldanskih urah potekala predstavitev nekaterih poklicev. Obrtniki in podjetniki, združeni v Društvu obrtnikov in podjetnikov Občine Šenčur, so predstavili naslednje poklice: računovodja, davčni svetovalec, mizar, kozmetik, arhitekt, avtoserviser, vulkanizer, elektroinštalater, kuhar, natakar in pek.

Zvesti poslušalci so bili učenci 7., 8. in 9. razreda ter starši/skrbniki. Predstavitve so bile zelo dobrodošle in konkretne. Za pripravljenost, čas in trud se zahvaljujemo vsem predavateljem. Pobudnik dogodka, ob močni podpori župana Cirila Kozjeka, je bil Aleksander Gorečan, predsednik Društva obrtnikov in podjetnikov v občini Šenčur. Dogodku so, s svojo prisotnostjo in zanimanjem, dodali pomembnost tudi: Ciril Kozjek, župan naše občine, Matej Mencej, predsednik sveta šole, Katja F. Jenko, vodja obrtnega registra in svetovalka pri OOZ Kranj, novinarki Gorenjskega glasa in Radia Kranj, Janko Sekne, bivši predsednik društva obrtnikov in podjetnikov. Celotni dogodek je podprla tudi naša ravnateljica mag. Stanka Naglič.

Da je organizacija odlično potekala, so poskrbele tudi učenke Anja, Zoja, Manca in Ema, ki so usmerjale udeležence in poskrbele za tehnično podporo.

Mateja Potočnik Poljanšek, univ. dipl. psih., šolska svetovalna delavka na OŠ Šenčur

POT KNJIGE od avtorja do bralca

V šolski knjižnici smo gostili razstavo plakatov z naslovom: POT KNJIGE OD AVTORJA DO BRALCA.

Pot knjige od avtorja do bralca je prikaz procesa nastanka knjige. Kratka zgodba, zapisana v stripu, avtorja Žige X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana. Učence razredne stopnje sem z razlago vodila skozi razstavo. Učence 4. in 5. razredov je obiskal ilustrator David Krančan in jim je predstavil svoje ustvarjanje. Pogovarjal se je z navdušenimi mladimi ilustratorji in jim dal smernice za nadaljnje ustvarjanje.

Projekt poteka pod okriljem Javne agencije za knjigo RS (JAK).

Ksenija Čebašek

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

 

V torek, 1. novembra,  so učenci Brin Črešnar Slevec, Laura Bajt, Manca Zorman, Ema Poljanšek in Anže Čehovin sodelovali na komemoraciji ob dnevu spomina na mrtve v Šenčurju. Svoje nastope so opravili z odliko. Komemoracijo so popestrili s tremi recitacijami in dvema glasbenima točkama. Za sodelovanje se jim zahvaljuje in se pridružuje pohvalam tudi Igor Pipan, predsednik Krajevne organizacije zveze borcev za vrednote NOB.

Urša Tomažič, šolska svetovalna delavka in učiteljica španščine

Dostopnost