Le kako se lahko vrti vrtiljak sredi šole? Nič lažjega. Povabiš predstavnike srednjih šol, povabiš učence in njihove starše, pa se vrtiljak vrti.

V četrtek, 24. 11. 2022, od 17.00 dalje so na OŠ Šenčur potekale zares zanimive in koristne predstavitve kar 18 srednjih šol Gorenjske in Osrednjeslovenske regije.

Podrobno, nazorno in konkretno so predstavili vse svoje vzgojno-izobraževalne programe. Večina šol se je predstavila dvakrat.

Prisluhnili so jim učenci 8. in 9. razreda ter njihovi starši/skrbniki.

Tovrstna dejavnost je bila izvedena že osmo leto po vrsti, z dveletno prekinitvijo zaradi korone.

Prav vsi deležniki so bili mnenja, da so tovrstna srečanja še vedno zelo, zelo potrebna in pomembna. Kljub vsem informacijam, ki jih srednje šole dajejo na spletno stran, se potrudijo in pripravijo video predstavitve. Vse to je zelo dobrodošlo, a takšna, bolj »intimna« srečanja samo za eno šolo, so nadvse dobrodošla. Vzdušje je bilo sproščeno in delovno.

In kaj je lepšega, če kot osnovnošolska psihologinja slišiš od bivšega učenca, da se je na srednji šoli našel, da je prišel med svoje … Mogoče nimajo vsi takšnih občutkov, mogoče kdo kljub predhodnim informacijam in tehtnemu razmisleku zgreši in menja šolo. Vseeno si želim, da bi bilo več zgodb, kjer bi že osmošolci nekaj časa, truda in razmisleka vložili v načrtovanje svoje prihodnosti, svoje karierne poti. Zadovoljni ljudje v poklicih bodo tudi zadovoljni ljudje. Ne, ni vse tako enoznačno, a delovno okolje, poklicna identiteta vendarle veliko prispevata k splošnemu občutenju sebe in sveta.

Vsem predstavnikom srednjih šol se res iskreno zahvaljujemo za njihovo predstavitev in za vse drobne namige, ki bodo olajšale odločitve letošnjim devetošolcem. Osmošolci bodo naslednje leto lahko ponovno preverili, ali nadaljujejo na začrtani poti ali pa se preusmerijo na »sorodni« tir.

Hvala učenkam Zoji, Manci, Emi, Anji, Sari in Emi P. ter pedagoginji Urši za vso pomoč pri izvedbi.

Mateja Potočnik Poljanšek, univ. dipl. psih.

 

 

 

 

 

 

(Visited 70 times, 1 visits today)
Dostopnost