Kulturni dan na Gorenjskem 

V petek, 23. septembra, smo se učenci osmih razredov ob 8.30 odpravili proti tako imenovanemu literarnemu trikotniku na Gorenjskem.

Najprej smo se odpravili proti Vrbi, kjer stoji rojstna hiša Franceta Prešerna, ki se drugače imenuje “Pr` Ribič” in je bila zgrajena v 16. stoletju. V hiši smo videli veliko predmetov iz takratnega časa, ki jih zdaj ne uporabljamo več, na primer  stari “peglezn” (likalnik), zibelko, gorenjsko krušno peč, krtačo za razčesavanje lanu … Vodič nam je omenil tudi par vraževerij, ki so jih imeli v tistem času: verjeli so, da jim je smrt vedno za petami in jih želi udariti v srce, zato so ponoči, ko se smrti niso uspeli izmakniti s premikanjem, spali v pol sedečem položaju, da jih je smrt zgrešila ob poskusu napada. Zato danes pravimo “stegnil se je” (umrl je). Ogledali smo si tudi črno kuhinjo, kjer še danes diši po dimu, vežo ter bivalni prostor, kjer sta bili dve omarici. V eni  so bili shranjeni dokumenti, v drugi pa kakšne domače dobrote (salama, bel kruh, vino…),  namenjene pogostitvi sosedov.

Kasneje smo se odpravili v Doslovče, kjer smo imeli malico, in si ogledali revnejšo kmečko hišo, in sicer rojstno hišo Frana Saleškega Finžgarja, ki je najbolj znan po romanu Pod svobodnim soncem. Družina je bila znana po tkanju platna, šivanju ovčjih kožuhov in irhastih hlač. Ogledali smo si črno kuhinjo, vežo in ostale bivalne prostore, ki so bili veliko manjši od tistih v Vrbi. Zaradi pomankanja denarja so večinoma jedli samo kašo, le za praznike in ob nedeljah so spekli pogačo (bel kruh).

Zadnja destinacija je bil ogled rojstne hiše Matija Čopa v Žirovnici. Matija Čop je poleg tega, da je bil velik Prešernov prijatelj,  veliko pripomogel, da govorimo slovensko in ne nemško in da uporabljamo pisavo gajica in ne metelčico ali dajnčico.  Drugače pa je Čop najbolj poznan po tem, da je govoril kar 19 jezikov. Leta 1835 je utonil v Savi. Prešeren mu je zato posvetil pesem Krst pri Savici. Ogledali smo si tudi film o pomembnem zgodovinskem najdišču v Ajdni ter o pomembnih možeh tega območja, med zgoraj omenjenimi tudi o pisatelju Janezu Jalnu  ter čebelarju Antonu Janšu.

Po ogledu je sledil povratek v šolo, kamor smo prispeli ob 12. 45.

Martin Sodnik, 8. a

 

Medobčinsko tekmovanje v nogometu

V četrtek, 29. septembra, so se učenke pomerile v medobčinskem tekmovanju v nogometu v športni dvorani Planina. Igrale so dve zaporedni tekmi proti OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj in OŠ Stražišče. Dekleta so se kljub okrnjeni postavi (zaradi poškodbe kar treh močnih igralk, ki se niso udeležile dogodka) pokazale svojo borbenost in željo po zmagi z vztrajnostjo v obrambi, za zmago pa je zmanjkala neuigranost v napadu. V obeh tekmah so bile poražene z rezultatom 2:0, za uvrstitev na področno tekmovanje pa jim je zmanjkalo tudi kanček sreče.

Vodja ekipe: Klavdija Jošt

Obisk učiteljev iz Španije v okviru projekta Erasmus+

Bienvenidos! Dobrodošli učitelji iz Španije!

Našo šolo je v tednu od 19. 9. do 23. 9. v okviru projekta Erasmus+ obiskala skupina učiteljev iz Španije. Učitelji so k nam prišli z dveh osnovnih šol: Colegio Odón de Buen iz Zuere in Colegio Público Cristo de la Salud iz Nívarja.

Ves teden so sodelovali pri različnih dejavnostih ter spoznavali utrip na naši šoli, sodelovali z učitelji in drugimi strokovnimi delavci ter skupaj z učenci spoznavali tako slovensko kulturo in tradicijo kot tudi značilnosti občine in našega kraja. Zelo smo bili veseli priložnosti za izmenjavo izkušenj in spoznavanje novih kultur ter se že veselimo prihodnjih sodelovanj.

Ana Marija Rožman, vodja projekta Erasmus+

Idilična Zelenica

V četrtek, 22. septembra, so se 6. in 7. razredi odpravili v hribe. Tokrat smo se povzpeli na Zelenico. Pot ni bila strma in prav vsi učenci so prišli na cilj. Na vrhu Zelenice smo se lahko posladkali v gostišču z okusnimi palačinkami. Kar je bilo pa res presunljivo, je bil prelep razgled na okoliške gore. Tudi sonce nas je celo dopoldne razvajalo.

Aktiv učiteljev športa

Sprejem prvošolcev

 

 

Naša osnovna šola se je razveselila navihanih obrazov prvošolčkov. Da bi ostali tako nasmejani in vedoželjni!

Dostopnost