Zimska šola v naravi – sedmi razred

Od ponedeljka, 20. 3. 2023, do petka, 24. 3. 2023, so imeli sedmošolci zimsko šolo v naravi v Bohinju. Smučarji so izpopolnjevali svojo tehniko smučanja z učitelji športa na Voglu, tisti pa, ki so se odločili za druge dejavnosti, pa so z učiteljem Boštjanom Gradišarjem raziskovali Bohinj in okolico.

Preživeli smo pester teden. Bilo je veliko športnih in raziskovalnih dejavnosti, obenem pa tudi priložnost za druženje in sklepanje novih prijateljstev.

Maruša Robida

S prvo knjigo na skodelico kave

V četrtek, 2. marca, so si deveti razredi v Raščici ogledali Trubarjevo domačijo, na Vrhniki pa so se podali na pot po krajih, povezanih s Cankarjevo mladostjo. Literarna ekskurzija je bila izredno zanimiva, saj smo v Raščici spoznali, kako so nastajale prve knjige, na Vrhniki pa, kako je otroštvo preživljal naš prvi veliki pisatelj.

Maruša Robida

 

Šenčur folkloro na ogled postavi

V četrtek, 16. 2. 2023, se je v Domu krajanov Šenčur odvijala kulturno plesna prireditev Šenčur folkloro na ogled postavi. Na prireditvi so pod mentorstvom učiteljice Janje Jagodic nastopili tudi otroška folklorna skupina Knofki, ki jo sestavljajo učenci PŠ Olševek. S svojim nastopom so lepo popestrili program in starejšim generacijam pokazali, kako tudi mladi lahko čutijo ljubezen do ljudskih običajev in plesov.

Mateja Preložnik

Guinnessov rekord – tudi naša šola je sodelovala pri izjemnem uspehu

V četrtek, 16. 2. 2023, je potekal vseslovenski spletni kviz o varni rabi interneta, ki sta ga organizirala A1 Slovenija in zavod Varni internet. Na kvizu je sodelovalo tudi 241 učencev naše šole in sicer od petega do devetega razreda.

Učenci so  preverili svoje znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se mladi srečujejo na spletu. Kviz, ki je trajal 60 minut in ga je vodil Sašo Stare, so učenci reševali na računalnikih, tablicah in drugih napravah.

Na vsa vprašanja je odgovorilo 15.225 udeležencev, ki so tako dosegli Guinnessov rekord za največji spletni kviz na svetu!

Ponosni smo na naše mlade Spletne brihte, ki se zavedajo pomembnosti pravilne in varne rabe interneta.

Več si lahko preberete na povezavi – link.

Pripravila: Janja Gorjanc

Mnemotehnika na Osnovni šoli Šenčur

V četrtek, 19. 1. 2023, smo na naši šoli gostili Luka Vidica, ki je zaposlen v Hiši eksperimentov v Ljubljani. Za učitelje je pripravil izredno zanimivo in uporabno predavanje o tehnikah pomnjenja.

Predstavil je več različnih tehnik. Še najbolj pa nas je navdušilo, da je ustvaril lasten sistem pomnjenja, ki nam ga je tudi natančno predstavil. Ker si je besede lažje zapomniti kot števila, nam je predlagal, da ima vsaka številka svojo črko, nato pa se oblikujejo zgodbe. Luka Vidic je poudaril, da je zelo pomembno, da so povedi duhovite in izvirne, saj se jih le-tako lahko lažje zapomnimo. Na ta način si lahko za vedno zapomniš dolge sezname, kot so Prešernove pesmi, slovenski vrhovi itd.

Kar nam je bilo še posebno dragoceno, je bilo, da nas je Luka Vidic, sicer univerzitetni diplomirani fizik, opozoril, da ti sprva tehnike pomnjenje vzamejo nekaj časa, a je sčasoma sam proces krajši in lažji. Zagotovo je spomin nekaj, kar moramo učitelji skrbno negovati, zato smo hvaležni Luku Vidicu, da nam je s svojim znanjem in iskrivim pristopom obogatil četrtkovo popoldne.

Maruša Robida

Dostopnost